Alle vuoden päästä useat asiakkaamme ovat jo julkistaneet ensimmäisen ESEF/ XBRL-raportin, jossa virallinen tilinpäätös hallituksen toimintakertomuksen kera tulee olla XHTML-muodossa sisältäen vaaditut XBRL-merkinnät konsernin päälaskelmille. Vuosi voi tuntua pitkältä ajalta, mutta kuten tiedätte – aika kuluu nopeasti.

Vuosien työn jälkeen, me CtrlPrintissä olemme lanseeranneet ratkaisumme ESEF-raportoinnille, jossa ESEF-raportoinnin saa kytkettyä halutessaan saumattomaksi osaksi normaalia vuosikertomuksen työstöprosessia. Tavoitteenamme on tehdä koko ESEF-matka asiakkaillemme mahdollisimman sujuvaksi ja mukavaksi.

Kuinka pääsette alkuun?

Nykyiset asiakkaat: Ota yhteyttä asiakasvastaavaan sekä aktivoi ESEF-raportointi käytössäsi olevaan CtrlPrint-palveluun lähettämällä sähköpostia osoitteeseen support@ctrlprint.net. Määritä viestissä, mihin projektiin ESEF-raportoinnin haluat aktivoida.

Uudet asiakkaat: Ota yhteyttä meihin sähköpostitse osoitteeseen sales@ctrlprint.net tai soittamalla 09 4245 4428 – autamme palvelun aloittamisessa.

Nykyisten asiakkaiden tulee päivittää ja uusien asiakkaiden asentaa CtrlPrint Transfer Manager, joka huolehtii tietoturvallisesta tiedonsiirrosta. Ohjeet näihin löytyvät täältä: Päivitä | Asenna.

Huomioittehan, että merkintöjä laskelmiin voidaan tehdä vain PC:llä.

Joulukuussa 2019 yli 30 asiakkaan kanssa pidetystä kenraaliharjoituksesta opimme, että lukujen merkitseminen kannattaa aloittaa seuraavasti:

 

1. Aloita XBRL-merkintöjen tekeminen vaikka edellisen vuoden raportilla ja hyödyntämällä CtrlPrintin Autotaggeria, joka antaa laskelmien erille ehdotukset suoraan ESEF-taksonomiasta. Edellisen vuoden raporttiin tehdyt merkinnät voidaan helposti siirtää seuraavan vuoden raporttiin, sekä toiseen kieliversioon, kun ne on lisätty CtrlPrinttiin.

Mikäli julkaisette vuosiraportin myös englanniksi, laskelmien merkitseminen kannattanee aloittaa englanninkielisestä versiosta. Taksonomia on kirjoitettu alkuperäisesti englanniksi, joten englanninkieliseen versioon saatte parempia ehdotuksia ja työ on siten sujuvampaa.

Ehdotuksia videoista käytön tueksi (englanniksi):

Enabling tagging
Launching XBRL tagger
Interface overview
Change your default settings
Define tables before tagging

 

2. Automaattisesti Autotaggerilla tuodut merkinnät laskelmien erille voidaan tarkistaa ja tarvittaessa muokata. Autotaggeri myös helpottaa huomioimaan laskelmien erissä ne kohdat, joissa tulee harkita ja päättää, millaisia yrityskohtaisia laajennuksia ja ankkureita perustaksonomiaan on tehtävä. Tämä vaihe voidaan tehdä myös Excel-taulukon avulla, jonka voi helposti ladata CtrlPrintistä.

Ehdotuksia videoista käytön tueksi (englanniksi):

Mapping 1 – Get started (including references)
Mapping 2 – Duplicate mapping error and how to get rid of it
Mapping 3 – Extensions and anchoring (including references)

Kun olette päässeet merkinnöissä tähän vaiheeseen, olette jo hyvässä vauhdissa. Verkkosivustollamme on vielä lisää videoita käytön tueksi, kun siirrytte matkassa eteenpäin välisummien määrittelyihin, raportin validointiin, tulostukseen jne. Kaikki ohjevideot löydät täältä.