Pidimme asiakastapahtuman muutama viikko sitten. Tilaisuus oli suunnattu sekä konsernitilinpäätöksestä että pörssiviestinnästä vastaaville henkilöille sekä muille aiheen tiimoilla työskenteleville tahoille, kuten viestintätoimistoille ja tilintarkastajille. Kutsuun vastasi ilahduttavan moni suomalainen pörssiyhtiö sekä moni muu tärkeä sidosryhmä. Kiireisestä ajankohdasta huolimatta meitä oli noin sata henkeä paikalla upeassa Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Iso kiitos kaikille paikalla olleille!

Iltapäivän ohjelma oli tiivis parituntinen paketti, joka sisälsi sekä meidän omia puheenvuoroja että vierailevia tähtiä. Ensimmäiseksi ääneen pääsivät ruotsalaisen emoyhtiömme toimitusjohtaja Jonas Karlsson ja pohjoismaiden myynnistä vastaava Karl Magnus Westerberg. He kertoivat, mistä CtrlPrintin tarina on saanut alkunsa ja mikä on koko CtrlPrintin kantava ajatus vielä tänäkin päivänä, kun valmistaudutaan uuteen aikakauteen pörssiyritysten tilinpäätösten osalta.

Toisessa esityksessä Kaisa Heikka kävi läpi itse ESEF-asiaa ja terminologiaa sekä demottiin lyhyesti CtrlPrintin käyttö. Tässä osiossa käytiin pääpiirteittäin läpi se, miten CtrlPrintin avulla laaditaan ESEF-vaatimukset täyttävä iXBRL/XHTML-tilinpäätös ilman mitään järjestelmäprojekteja. Käytännössä ESEF-paketti syntyy samalla vaivalla kun taitettu ja viestinnällisesti korkealuokkainen vuosikertomus valmistuu; läpinäkyvästi ja tehokkaasti ISO-sertifioidussa ympäristössä. Tähän saakka tilinpäätös on toimitettu pörssin ylläpitämään tiedotevarastoon pdf.-muodossa, mutta vuoden 2020 tilinpäätöksistä eteenpäin tämä ei enää riitä.

Tilaisuuden toisella puoliskolla annoimme puheenvuoron viestintätoimisto Milttonin viestintäkonsultti Mette Bremerille. Hän kertoi upein vertauskuvin yritysviestinnän ja vuosikertomuksen eri elementeistä sekä siitä, miten kohdeyleisö huomioidaan viestintää suunniteltaessa ja miten annettujen tiukkojenkin raamien sisällä pystytään raporttien sisältöjä rikastamaan luovuutta ja rohkeutta käyttäen.

Tapahtuma huipentui paneelikeskusteluun, jossa asiantuntijavieraina olivat Riitta Pelkonen Finanssivalvonnasta, Henri Enola EY:ltä sekä Tapani Manninen Helsingin pörssistä. Keskustelun aiheet oli koottu käytännönläheisistä kysymyksistä, joita meille on esitetty syksyn aikana. Osa keskustelun aiheista koskivat yksityiskohtia, joihin ei vielä löydy prosesseja, mutta ne oli tärkeä nostaa esiin jatkokeskusteluita silmällä pitäen.

Kerromme mielellämme lisää, miten vuoden 2020 tilinpäätöstietojen kanssa kannattaa lähteä liikenteeseen jo hyvissä ajoin!

Tästä pääset katsomaan tapahtuman videotallenteet.